poniedziałek, 30 stycznia 2012

Sok pomidorowy nie tylko do picia


<h2>Sok pomidorowy nie tylko do picia</h2>
<p>Autorem artykułu jest Małgorzata Górska</p>
<br />
Wrzesień to miesiąc pomidorów, które w tym sezonie stały się wyjątkowo modne. Ich odżywcze właściwości i składniki z likopenem w roli głównej przekonują, że te czerwone cudeńka, a także przetwory z nich wykonane są nie tylko smaczne, ale też niezwykle zdrowe.
<p>Teraz, kiedy cena pomidorów jest najniższa w roku, możemy kupować ich całe kilogramy i spożywać niczym jabłka – jako pożywną przekąskę. Co więcej jednak – nie musimy ograniczać się jedynie do surowych warzyw. Badania dowodzą, że likopen – związek rozpuszczalny w tłuszczach, jest o wiele lepiej przyswajalny przez organizm, gdy dostarczamy go w wersji przetworzonej – przecierach, keczupach i sokach. Dlatego nie bójmy się różnorodności i eksperymentujmy z różnymi postaciami pomidorów. Najbardziej uniwersalną z nich jest zapewne sok pomidorowy. Można przygotować z niego niemal wszystko: od koktajli przez sosy aż po wymyślne dania obiadowe. Zacznijmy od napojów.</p>
<p>            Aby nawet jesienią wyglądać kwitnąco, serwujmy sobie regularnie pomidorowy koktajl oczyszczający. Aby go przygotować wystarczy litr soku pomidorowego, 3 łodygi selera naciowego, pokrojona cebula, pęczek drobno posiekanego koperku, szczypta soli i pieprzu oraz pół łyżeczki oliwy z oliwek. Przygotowanie? Nic prostszego – wystarczy zmiksować wszystkie składniki i doprawić do smaku. Pijąc tak przyrządzony koktajl młodości możemy być pewni, że zarówno nasza cera, włosy i paznokcie, ale też odporność będą wzmocnione solidną dawką witamin.</p>
<p>            Pozostając przy ,,surowych” tematach, wspomnieć można także o tatarze z pomidorów. Do jego wykonania potrzeba nam na początek 1 dużego pomidora, małą cebulę, sól i pieprz. Sok z połowy pomidora wyciskamy przez sito, drugą połowę kroimy w kostkę i dodajemy pestki pozostałe po wyciśnięciu pierwszej części. Dokładamy do tego 3,5 kg papryki, po szklance octu i cukru, 0,5 szklanki oleju, litr soku pomidorowego, czosnek, sól i pietruszkę. Gotujemy ocet, cukier, sól i sok pomidorowy, dodajemy paprykę, czosnek i natkę, nakładamy do słoików pasteryzujemy ok.10 minut. To doskonały pomysł na niebanalną przekąskę, lecz także podstawę nowoczesnego i zdrowego obiadu.</p>
<p>            To tylko niektóre z całego morza pomysłów, które możemy wcielić w nasze kulinarne życie przy pomocy soku pomidorowego. Trzeba jednak pamiętać, że nasze potrawy będą najsmaczniejsze tylko wtedy, kiedy półprodukty wykorzystane do ich przyrządzenia charakteryzować się będą najwyższymi standardami produkcji oraz naturalnym składem. Taki też jest Sok Pomidorowy Dawtona, opatrzony logiem Siła Serca. Oznacza to, że napój jest  rekomendowany  przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii im. profesora Zbigniewa Religi jako produkt  korzystnie wpływający na nasz organizm. Co więcej, nabywając Sok Dawtony przyczyniamy się tym samym do sfinansowania projektu wdrożenia sztucznej komory wspomagania serca dla dzieci.</p>
<p>            Możemy więc być pewni, nasze potrawy będą nie tylko wyjątkowo smaczne i zdrowe. Również samo gotowanie staje się uciechą. Nie tylko dla podniebienia, ale także dla serca.</p>
<p> </p>
---

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz