h2>Kuchnia inaczej</h2>
<p>Autorem artykułu jest Irena Zobniów</p>
<br />
Człowiek do życia potrzebuje pokarmu i wody. W czasach prehistorycznych niemal całe życie sprowadzało się do zdobycia pożywienia,dziś jest ono dla nas czymś tak naturalnym, że nie wyobrażamy sobie, aby nam go zabrakło i musielibyśmy o nie walczyć.
<p><br /> Kulinaria odgrywają istotną rolę w naszym życiu nie tyko ze względu na zaspokojenie potrzeb biologicznych, ale również z uwagi na uwarunkowania kulturowe. Jedzenie towarzyszy bowiem wielu tradycjom, niemal wszystkie ważne wydarzenia, święta są związane ze spożywaniem konkretnych pokarmów o znaczeniu symbolicznym. <br /> Dla przykładu w czasie Wigilii Bożego Narodzenia spożywamy <strong><a href="http://www.winiary.pl/przepis.aspx/70211/barszcz-czerwony-swiateczny" target="_blank" title="barszcz czerwony">barszcz czerwony</a></strong> i karpia, na Wielkanoc jajka, na urodziny tort itp. <br /> Współcześnie coraz częściej eksperymentujemy z odkrywaniem nowych smaków, z używaniem dotąd nieznanych dodatków, warzyw i owoców. Mocno również inspirujemy się kuchnią innych krajów: włoską, francuską, chińską, czy bałkańską oraz wielu innych regionów świata. <br /> Kuchenni tradycjonaliści z pewnością sceptycznie podchodzą do takich wynalazków i w swojej sztuce kulinarnej wykorzystują sprawdzone <strong><a href="http://www.winiary.pl/" target="_blank" title="przepisy kulinarne">przepisy kulinarne</a></strong>, które znają od lat. <br /> Rosnąca popularność programów telewizyjnych prowadzonych przez najlepszych kucharzy sprawia, że mamy ochotę spróbować czego nowego. Tradycyjny kotlet zamieniamy na stek w egzotycznym sosie lub panierujemy go w migdałach, orzeszkach nerkowca, czy kokosie. Możliwości jest wiele, ile głów, tyle pomysłów. <br /> Warto również zaznaczyć, iż oryginalna potrawa wcale nie musi być skomplikowana w przygotowaniu ani kosztowna, jeśli chodzi o użyte produkty. Przygotowując<strong> <a href="http://www.winiary.pl/przepis.aspx/72116/zeberka-w-coli" target="_blank" title="żeberka w coli">żeberka w coli</a> </strong>potrzebujemy zaledwie kilka ogólnodostępnych produktów,a efekt mile zaskoczy niejednego kulinarnego konesera. <br /> Nie bójmy się zatem wykorzystywać wyobraźni i pomysłowości w <strong>kuchni</strong>. Jedzenie bowiem nie musi być tylko rutynową czynnością,mającą na celu zaspokojenie głodu, ale może być świetną okazją do obrycia nowej jakości smakowej.</p>
---
<p><p><strong>Irena Zobniów</strong></p>
<p><strong><a href="http://www.przepisykulinarne.biz/" target="_blank" title="przepisy kulinarne">Przepisy kulinarne</a></strong></p></p>
Artykuł pochodzi z serwisu <a href="http://artelis.pl/%22%3Ewww.Artelis.pl%3C/a>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz