piątek, 13 stycznia 2012

noże w kuchni - przegląd

<h2>Noże w kuchni - przegląd</h2>
<p>Autorem artykułu jest Tomasz Galicki</p>
<br />
Są takie elementy w kuchni, bez których gotowanie nie byłoby możliwe albo proces ten byłby bardzo utrudniony. Wiedzieli o tym już nasi przodkowie, tworząc akcesoria kuchenne najpierw z kości i kamienia, potem z metali. Wśród nich należy wymienić noże – do krojenia, siekania, obierania.
<p style="margin-bottom: 0cm;" align="justify">Jak dobrać noże do kuchni? Na co zwrócić przy tym uwagę? Czy potrzebujemy absolutnie wszystkich noży do każdego rodzaju czynności i produktu? Oczywiście nie – postaramy się razem przebrnąć przez <a href="http://uzurideco.pl/kuchnia/noze" target="_blank">noże kuchenne</a> absolutnie obowiązkowe i te, które możemy, ale nie musimy mieć.</p>
<p style="margin-bottom: 0cm;" align="justify">Obowiązkowo w każdej szanującej się kuchni powinien znaleźć się jeden, a najlepiej dwa <strong>noże uniwersalne</strong>, czyli takie, które pozwolą zarówno na obieranie, jak i krojenie w plasterki, czy drobną kostkę. Są tacy, którym w ogóle wystarczą takie dwa – jednak oni z reguły gotowanie sprowadzają do odgrzewania i rozmrażania.</p>
<p style="margin-bottom: 0cm;" align="justify">Oprócz noży uniwersalnych przydadzą się również nieco bardziej „specjalistyczne”. Wśród nich na pierwszym miejscu należy wymienić <strong>nóż kucharski – duży i o gładkim ostrzu</strong>. Z powodzeniem pokroimy nim mięso, czy też posiekamy większą ilość pietruszki, sprawdzi się również, jeśli trzeba będzie pokroić mniej świeży chleb. Obok niego musimy pamiętać o małym <strong>nożyku do obierania warzyw.</strong> Obieranie dużym nożem znacznie wydłużyłoby tę czynność, ale byłoby też niewygodne, a czasem też niebezpieczne. W kuchni przydałby się również <strong>nóż do rozbierania mięsa</strong>, czy też filetowania ryb. Nieporcjowane mięso trzeba przecież jakoś podzielić – takie ostrze najlepiej sobie z tym poradzi, a my na niczym nie stracimy.</p>
<p style="margin-bottom: 0cm;" align="justify">Jeśli sami pieczemy chleb lub kupujemy niepokrojony, to w naszej kuchni niezbędny będzie również specjalny <strong>nóż do chleba</strong>. Dzięki ząbkowatemu ostrzu krojenie chleba będzie nie tylko wygodne, ale też bez okruszków. Taki nóż poradzi sobie zarówno z jeszcze ciepłym bochenkiem, jak i takim o nieco bardziej miękkiej skórce. Warto wspomnieć jeszcze o <strong>nożu do sera żółtego</strong>, o charakterystycznych dziurkach na ostrzu. Dzięki temu plasterki nie będą się do niego przylepiały – wyjdą również idealnej grubości.</p>
<p style="margin-bottom: 0cm;" align="justify">Kiedy już zaopatrzymy się w noże, pamiętajmy, że <a href="http://uzurideco.pl/kuchnia/deski-do-krojenia" target="_blank">deski do krojenia</a> również stanowią element obowiązkowy, choć to już nadaje się na poruszenie oddzielnego tematu.</p>
<p style="margin-bottom: 0cm;" align="justify">Tak, czy inaczej, wybór noży zależy od wielu czynników, w tym również od tego, ile czasu w kuchni tak naprawdę spędzamy i co kupujemy. Jeśli zawsze porcjowane mięso i pokrojone, mrożone warzywa, to naprawdę wystarczą wcześniej wspomniane dwa uniwersalne.</p>
---
    <p><p>T.G.</p></p>
Artykuł pochodzi z serwisu <a href="http://artelis.pl/%22%3Ewww.Artelis.pl%3C/a>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz