środa, 25 stycznia 2012

Pomidory samo zdrowie

<strong>Pomidory, samo zdrowie</strong></p>
<p>Pomidory są jednym z najpopularniejszych produktów, jakie goszczą na naszych stołach. Tradycyjnie pomidory uważamy za warzywa, ale z czysto biologicznego punktu widzenia sam pomidor jest owocem. Możemy się nimi cieszyć przez cały rok, ale najsmaczniejsze są te zbierane wiosną. Ich pojawienie się w Europie zawdzięczamy Krzysztofowi Kolumbowi, który przywiózł je do swojego kraju po odkryciu Ameryki. </p>






<p><strong>Na początku jednak pomidory były tylko rośliną ozdobną.</strong> Odmian tego warzywa jest całkiem sporo. Najczęściej kupujemy pomidory okrągłe, inaczej zwane globe, hodowane zarówno w szklarni jak i ogrodzie. Słodszą odmianą są pomidory gałązkowe. Do sałatek i lekkich przekąsek niezastąpione są <a href="http://www.airstar.pl">pomidory koktajlowe</a>, zwane też czereśniowymi. </p>
<p>Są to malutkie pomidorki nadające się do zjedzenia w całości. Jadalne są także pomidory zielone oraz żółte. Nieznacznie różnią się między sobą kształtem i wielkością. Nadają się do jedzenia na surowo, można też z nich robić przetwory i sosy. Równie dobrze znoszą smażenie, gotowanie i nadziewanie. Pomidory nie są kaloryczne, więc można je spożywać do woli. Przy dietach polecany jest szczególnie sok pomidorowy, który bardzo szybko zapewnia uczucie sytości.</p>
<p>Nie może ich zabraknąć w codziennym jadłospisie ze względu na niezliczone wartości odżywcze. <strong>Pomidory są bogate w potas, magnez, sód, wapń, żelazo, kwas foliowy oraz witaminy B, C i K</strong>. Inną ważną substancją jest likopen. To nienasycony węglowodór, dzięki któremu pomidory mają swój czerwony kolor. </p>
<p>Likopen jest antyutleniaczem pomagającym chronić organizm przed chorobami serca, artretyzmem i rakiem. Jedząc dużo pomidorów możemy zahamować rozwój miażdżycy, ponieważ likopen zapobiega utlenianiu się cholesterolu. Likopen rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego najlepiej przyswajalny jest w pomidorach przetworzonych, głównie w sosach, zupach i przecierach na bazie oliwy.<br />
Artykuł z serwisu Airstar.pl<a href="http://www.airstar.pl">Darmowe artykuły do przedruku </a><br />
Autor: housecore

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz