<strong>Płynne złoto</strong></p>
<p>Oliwa z oliwek nazywana jest często „płynnym złotem”. Nic dziwnego, bo bardzo ciężko sobie wyobrazić kuchnię bez oliwy. Zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej jest podstawowym składnikiem wielu tradycyjnych potraw. Grecka sałatka, włoska pizza i pasty, francuska tapenade, Pesto… to właśnie oliwa z oliwek nadaje im ten niepowtarzalny smak.</p>
<p><a href="http://www.airstar.pl">Drzewa oliwne</a> rosną bardzo długo. Są długowieczne, potrafią dożyć nawet 2000 lat. Pierwszych owoców można się spodziewać mniej więcej po 10 latach od zasadzenia, jednak najlepsze oliwki pojawiają się dopiero po kilkudziesięciu latach. Dlatego właśnie uprawa gajów oliwnych najczęściej jest tradycyjnym interesem, przekazywanym z pokolenia na pokolenie. <strong>Największymi producentami oliwek są Włochy, Grecja i Hiszpania.</strong></p>
<p>Oliwki są zielone, ciemnofioletowe albo purpurowoczarne. O ich kolorze nie decyduje specjalna odmiana drzew, a jedynie czas zbiorów. Oliwki zielone zbierane są najwcześniej. Kwitnięcie drzew oliwnych zaczyna się w maju, a owoce zbierane są od września do lutego. Tłoczenie oliwy nie jest ich jednym przeznaczeniem. Oliwki świetnie sprawdzają się w roli przystawek, głównie dlatego, że znakomicie pobudzają apetyt. </p>
<p>Nie jada się ich na surowo, oliwki przed spożyciem najczęściej są marynowane. Mogą być dodatkiem do aperitifów i koktajli. Oliwki można nadziewać czerwoną papryką, cebulką, anchois, szynką, serem pleśniowym, cytryną. Dodawane są także do sałatek, potraw z makaronu, pasty. Oliwkami można nadziewać pieczone mięso.</p>
<p>Oprócz walorów smakowych nie sposób nie docenić jej wartości zdrowotnych. <strong>Oliwki mają dużo witamin (A, C, E, B), minerałów (fosfor, żelazo, potas) i nienasyconych kwasów tłuszczowych.</strong> Są małokaloryczne i lekkostrawne. Oliwa z oliwek obniża „zły” cholesterol, zmniejsza ciśnienie krwi, chroni przed rakiem. Oliwki stosowane są też w przemyśle kosmetycznym.<br />
Artykuł z serwisu Airstar.pl<a href="http://www.airstar.pl">Darmowe artykuły do przedruku </a><br />
Autor: housecore
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz