czwartek, 2 lutego 2012

Nadziewane pomidory

<h2>Nadziewane pomidory</h2>
<p>Autorem artykułu jest Alina  Semkowska</p>
<br />
Pomidory w naturze rosną w Ameryce Południowej, gdzie uprawiane były już osiem tysięcy lat temu. Po odkryciu Ameryki sprowadzono je do Europy. Nazwano je wówczas jabłkami złota.
<p>Pomidory początkowo były uprawiane jako rośliny ozdobne. Jeszcze w XVII wieku francuski ogrodnik Oliver de Serre twierdził, że są one niejadalne. Powszechna też była opinia, że od ich zapachu dostaje się mdłości. W XIX wieku <a href="http://agb.waw.pl/odchudzanie/index.php?option=com_content&view=article&id=234:pomidor&catid=27:owoce&Itemid=38" target="_blank">pomidory</a> odgrywały już duże znaczenie spożywcze. W Polsce najpopularniejszy jest pomidor zwyczajny. Zawiera on m.in. witaminę C, E, B, PP, K, karoten, <a href="http://agb.waw.pl/odchudzanie/index.php?option=com_content&view=article&id=235:kwas-jabkowy&catid=8:zasady-zdrowego-ywienia&Itemid=14" target="_blank">kwas jabłkowy</a> i cytrynowy, potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź oraz kobalt.<br /><br /><strong>Pomidory nadziewane serem</strong><br /><strong>Składniki:</strong><br />- 8 pomidorów<br />- 50 g masła<br />- ¾ szklanki ostrego żółtego sera<br />- 3 łyżki śmietany<br />- 1 pęczek pietruszki<br />- 1 pęczek kopru<br />- pieprz i sok cytrynowy do smaku<br /><br /><strong>Przygotowanie</strong><br />1. Z pomidorów odkroić czubki, łyżeczką wyjąć zawartość, posolić i ułożyć tak, aby wyciekł sok. Czubków nie wyrzucać.<br />2. Ser i masło zetrzeć. Dodać śmietanę, sok cytrynowy, pieprz. Wszystko ubić.<br />3. Ubitą masą napełnić pomidory.<br />4. Pomidory przykryć wcześniej odkrojonym czubkiem.<br />5. Przybrać <a href="http://agb.waw.pl/odchudzanie/index.php?option=com_content&view=article&id=236:pietruszka&catid=26:warzywa&Itemid=37" target="_blank">gałązkami pietruszki</a>, koprem lub oprószyć żółtym serem.<br /><br /><strong>Pomidory nadziewane bakłażanami</strong><br /><strong>Składniki:</strong><br />- 8 pomidorów<br />- 4 bakłażany<br />- 2 cebule<br />- ½ szklanki oleju<br />- 1 łyżka tartej bułki<br />- 4 ząbki czosnku<br />- pieprz, sól i gałka muszkatołowa<br /><br /><strong>Przygotowanie:</strong><br />1. Z pomidorów odkroić czubki, łyżeczką wyjąć zawartość, posolić i ułożyć tak, aby wyciekł sok. Czubków nie wyrzucać.<br />2. Bakłażany umyć, obciąć korzonki i zalać wrzątkiem. Następnie pokroić, podsmażyć i później drobno posiekać.<br />3. Cebule posiekać, podsmażyć, dodać do farszu.<br />4. Do nadzienia dodać roztarty czosnek, pieprz, sól i gałkę muszkatołową.<br />5. Pomidory napełnić masą, posypać tartą bułką, pokropić olejem i zapiec w piecyku.<br />6. Podawać na gorąco lub zimno.<br /><br />Życzę smacznego<br />Alina Semkowska - <a href="http://agb.waw.pl/odchudzanie/" target="_blank">magazyn dla kobiet</a></p>
---
    <p><p>Odchudzanie - diety, porady żywieniowe, przepisy - <a href="http://agb.waw.pl/odchudzanie/" target="_blank">http://agb.waw.pl/odchudzanie/</a></p></p>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz